background-image

About

DE DES BLOCS-WORKSHOPS

De workshops zijn de hoeksteen van het project. Elke workshop wordt begeleid door professionele animatoren die een open en creatieve participatieve omgeving creëren voor de deelnemers en verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de workshop. Ze begeleiden de deelnemers naar het definitieve resultaat die tijdens onze tournee wordt gepresenteerd.

Elk jaar ontmoeten de deelnemers elkaar rond verschillende artistieke disciplines: fotografie – video/film – theater – radio.

EEN ‘AFTER’ WORKSHOP – HET FESTIVAL EN DE DES BLOCS TOURNEE

HET DES BLOCS-FESTIVAL

Vijf jaar lang – van 2017 tot 2021 – organiseerde het collectief Des blocs een festival, waar het allemaal begon: de Cité Modèle. Het doel was om met de bewoners van de wijk het einde van de zomerworkshopcyclus te vieren en een uniek cultureel en poëtisch moment te creëren aan het begin van het nieuwe schooljaar, toegankelijk voor alle Brusselaars uit de vier hoeken van de stad. Het feestprogramma omvat concerten, voorstellingen, tentoonstellingen, projecties en optredens.

DE DES BLOCS-TOURNEE

In 2018 heeft Des blocs besloten om van november tot juni op tournee te gaan door de stad om de producties en protagonisten van onze workshops voor het voetlicht te brengen. Het doel van de tournee is om de creaties van de deelnemers te promoten, maar ook om hen toegang te geven tot andere plaatsen van cultuur en uitwisseling.


Het algemene project is gebaseerd op een transversale benadering van culturele interventie. Het systematische gebruik van participatieve methoden is een onmisbare vorm van bemiddeling om het publiek dichter bij de wereld van de kunst te brengen.
Naast het artistieke, ludieke en recreatieve aspect wil het project ook vormend zijn. Het collectief Des Blocs verdedigt verschillende doelstellingen:


< Het creatieve potentieel van Brussel onder de aandacht brengen en in co-creatie met zijn inwoners werken.
< Toegang geven tot de culturele omgeving
< Zich openstellen voor artistieke en cinematografische beroepen
< Een gevarieerd en multigenerationeel publiek bereiken
< Publiekstrouw opbouwen


Des Blocs kreeg de Bruocsella-prijs in 2019 en de gouden tweeling van SCAM in 2021.